keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Maan tavalla, tai toisella

"Maassa maan tavalla" on erinomainen lausahdus. Se uppoaa takuuvarmasti suureen osaan kansasta, poliittisesta suuntautuneisuudesta riippumatta. Se taannee mielenrauhan; ettei joudu tekemisiin minkäänlaisten ikävien yllätysten kanssa. Tapoihin mihin ei ole ennen törmännyt.

Itse olen valmis allekirjoittamaan toteamuksen mikäli sillä tarkoitetaan että joka maassa kuuluu elää sen maan lakien mukaisesti. Jos kävelee kadun poikki siinä missä ei ole suojatietä kuuluu saada sakon, niinkuin ajon aikana kännykkään puhumisestakin. Sosiaaliturvamme väärinkäytöksistä kuuluu periä rahat takaisin ja verokortitta työskentelystä mätkäistä jälkiveroja - jokaiselle väärin tekevälle turistille, maahanmuuttajalle sekä syntyperäiselle suomalaiselle. Summa ei olisi ihan pieni, tehostetulla valvonnalla voitaisiin varmasti kattaa osan tulevista veronkorotustarpeistakin. Kannattaisi.

Sensijaan jos lausumalla tarkoitetaan että jokaisen maassa asuvan kuuluisi syödä pääsisäisenä mämmiä, lotota tai muhia kaavamaisesti vain lauantaisin, ollaan menty liian pitkälle. Ja jos mies hameessa aiheuttaa tyhjän nielemistä kannattaa muistaa että oli päivä jolloin nainen housuissa aiheutti saman. Jolloin tummaihoinen ei päässyt linja-autoon, tai nainen yksin ravintolaan. Asiat muuttuvat.

Nykynuorille tällaiset asenteet voivat tuntua käsittämättömiltä. Joku vanhempi taas voi allekirjoittaa kyseiset "maan tavat" hyvinä edelleen. Se johtuu siitä että maailma uudistuu sukupolven vaihdoksen välein: ihmisen arvomaailma ei hirveästi muutu elämän aikana mutta omilla lapsilla se on jo toinen. Tätä on monen vaikea hyväksyä.

Maassa maan tavalla - sanonta lienee ikivanha. Timo Soini omi sen omaan puolueohjelmaansa vuonna 2007. Minulla olisi muutama vastaava ja käypä seuraavaan ohjelmaan:
- "Älä tee syytä syyttömälle tai vikaa viattomalle". Tarkoittaa ihmisten mielissä sitä että jos toinen ei ole tehnyt mitään häntä ei pidä rangaista siitä mitä muut ovat tehneet.
- "Makunsa kullakin sano koira kun persettään nuoli". Mitä emme ymmärrä ei välttämättä ole väärin.
- "Kiusa se on pienikin kiusa". Osuu yleensä omaan nilkkaan, vastapuoli oppii tekniikan yllättävän nopeasti.
- "Kolme kertaa kun valehtelee, niin uskoo itsekin". Yleisistä väitteistä tulee äkkiä faktaa, mekanismia kutsutaan myös papukaija-ilmiöksi.
- "Edes joku tolkku pitää olla, sanoi hoitaja kun hullua elvytti". Järkevyys on suhteellista ja jokaisen henki samanarvoinen.
- "Ei ketään kukkaro kaulassa hirtetä". Ei niin, rahat otetaan talteen ensin. Tai työpanos.
- "Ei korppi korpin silmää noki". Kyllä nokkii, sellainen joka on valmis nokkimaan yhtä on valmis nokkimaan myös toista.

Oman maamme tavoista tulee lisäksi mieleen muutama joista tulisi hankkiutua eroon mahdollisimman pikaisesti:
- korruptiovapaus maksullisen arvovaltavaikuttamisen muodossa
- aivan järjetön kateus sekä kirjavat fobiat vierasta kohtaan
- sellerin piilottaminen salaattiin muun vihreän joukkoon.

Maahanmuuttajilla saattaisi vastaavasti olla muutamia arvoja edellisten jättämään tyhjiöön:
- meidän mallia laajempi heimo- ja perheajattelu
- rohkeus irtautua vanhasta ja heittäytyä uuteen
- couscous (se on vehnää - eli syötävää)

Ei kommentteja: