perjantai 25. helmikuuta 2011

Peruskosto on suloinen

Perussuomalaisten kannatusluvut ovat hurjat. Muutamassa vuodessa he tulivat SDP:n rinnalle. Toisella on sadan vuoden kiistattomat näytöt ja toiseen on ladattu toiveita ainakin tälle vuosisadalle.

Kyseessä onkin toivoliike. Viimeisin vaalikausi oli tavallisen äänestäjän näkökulmasta kuin herätys painajaiseen. "Maksullisella arvovaltavaikuttamisella" on kaikessa hiljaisuudessa vaikutettu systemaattisesti eduskunnan ja hallituksen kokoonpanoon vuosikymmenien ajan, mikä vei monelta lopullisesti lapsellisen uskonsa kansanvaltaan. Vaikkei vaalirahoittaminen ole laitonta, se tarkoittaa käytännössä, että rikas pystyy ajamaan etujaan paremmin kuin köyhä. Vaalijärjestelmämme ei siis takaakaan jokaiselle yhtäläistä vaikutusmahdollisuutta. Sen ääneen sanominen tuntuu olevan todella vaikeaa. Toivon että koulujemme oppikirjojen tekstejä korjataan pikaisesti, ettei oppilaille enää synny asiasta väärää mielikuvaa. Harhaluulo on yksi sitkeimmistä, jo antiikin Ateenassa osa yhteiskunnasta suljettiin päätösvallan ulkopuolelle: naiset, alle 20-vuotiaat ja orjat, sekä Ateenaan muualta muuttaneet, eli metoikit - aikansa mamut.

Suomenkin kansa näkee nyt ahneita salaliittoja kaikkialla. Asuntojen hinnat ovat kaksinkertaistuneet lyhyessä ajassa, ovatko rakennusliikkeet kenties olleet aktiivisia rahoittajia? Entä ovatko heidän korkeat neliöhintansa myös kuluttajia lainoittavien pankkien intressissä? Onko mutualistisen synergian luomaa konsensusta ja näiden win-winiä? Häh?

Ruuan hinta on myös ennätyskorkealla, ketkä istuvat keskusliikkeiden johdossa? Tukien alkuperää säätiöiden kautta häivyttäneitä ministerintekijöitä? Miten kahvipaketti voi maksaa sentilleen saman verran eri ketjuihin kuuluvissa kaupoissa? Entä miten saksalainen ketju onnistuu myymään kaiken kolmanneksen halvemmalla?

Miten voi olla - ylituotantoa tai alituotantoa - aina sähkön hinta nousee? Entä bensa? Kuinka on mahdollista että joka vuosi loma-aikaan tulee hintapiikki, ja kaikilla monikansallisilla yhtiöillä samaan aikaan? Eteläisellä pallonpuoliskollahan on silloin talvi, tasoittamassa "kulutushuippua". Entä onko perää, että kapinallisketjutkin ovat bulvaanien kautta isojen öljy-yhtiöiden yhteisomistuksessa? Jolloin ne muutamat protestiroposetkin rullaavat lopulta samoihin taskuihin.

Asvalttikartelli, paperikartelli, puunhankintakartelli, rakennuskartelli, kemikaalikartelli, sähkökartelli ja teräskartelli. Epäilyt ja tuomiot vyöryvät päälle. Tuntuu siltä että kuormastamme ahmitaan jatkuvalla syötöllä alhaalta päin. Kuorman pinta näyttää hyvältä mutta sen taso alenee mystisesti.

Seuraavassa lauseessa vaalirahoitetut peräänkuuluttavat kansalaisilta vuorostaan lainkuuliaisuutta, veronmaksuhalukkuutta ja kriisiaikoina venymistä. Ei sen jälkeen vaalivoittoon mitään näyttöjä tarvita! Riittää että kaivetaan kunnallisen päätöksenteon laitamilta, muutama ennennäkemätön naama, kulmikkaalla - siis ei-sulavalla - ulosannilla. Populistin mansikkamaa on sellainen johon kaikki muut ovat tehneet tarpeensa. Siellä tuore planttu itää parhaiten, kunhan kykenee aikansa hajussa seisomaan.

Pyramidihuijauksenkin kaksi jalkaa ovat toivo ja epätoivo. Molemmista sataa pyörittäjän laariin; toivossa tulevasta ja menneen synnyttämässä epätoivossa, realiteetit ovat toissijaisia. Omienkaan kannattajien uskosta liikkeensä todelliseen laatuun kertokoon se, että vain pieni osa PS:n kannattajista voisi kuvitella omaa johtajaansa Timo Soinia pääministerinä.

PS tulee olemaan väliaikainen vaihe, joka saa olla vaikka nykyistä huonompi, kunhan kosto vanhaa valtaa kohtaan toteutuu. Silti väärän toivon herättäminen voi olla kohtalokasta, sillä kusetetun silmä on, sattuneista syistä, jatkossa yliherkkä juuri virtsalle. Hallitusvastuussa persujen tuleekin palauttaa palvelut syrjäkylille aika pian sekä laskea työttömyyttä ja vähän äkkiä.

Sillä tulevaisuuden on parempi olla hyvä tai sitten siitä tulee todella huono.

Ei kommentteja: