Jos katsotaan energiatasetta niin energiansäästölampuista, ja hehkulampuista luopumisesta, saattaa hyvinkin tulla fiasko. Olen itsekin kokeillut kyseisiä lamppuja, enkä ole täysin tyytyväinen. Täyden valaistustehon saavuttaminen kestää liian kauan ja valon väri tuntuu kylmemmältä. Jos niiden elinikä on niin pitkä kuin luvataan, niin hinnasta en mene valittamaan. Kaikki maksaa, ja jos energiaa säästyy pystyn kustannusnousun hyväksymään. Mutta nyt väitetään että näiden uusien lamppujen valmistaminen vie niin paljon energiaa ja luonnonvaroja ettei loppukädessä säästöä synny.
Tekniikoissa on vielä puutteita ja kehitystyötä kannattaa tottakai jatkaa. Led-lamppujen hinnat ovat pilvissä ja loisteputkilamputhan eivät vielä toimi saunassa - meille suomalaisille pyhässä paikassa. No tähän ehdotan lasiluukun hankkimista puukiukaaseen, jolloin liekkien lepatus ja hiilloksen hehku antavat todella viihtyisän ja romanttisen valon saunaan. Näin kylven itsekin usein, vaikka valaisinkin löytyisi. Aij, jos on sähkökiuas? No siitä kannattaa hankkiutua eroon sen tullessa tiensä päähän, paskoista löylyistä pääsee eroon siinä samalla! Kun asiaa tarkemmin mietti niin kuinka järkevältä oikeastaan kuulostaa kivikasan posottaminen metallitangoilla, joita kuumennetaan johdattamalla niihin sellainen oikosulku että metalli hehkuu punaisena?
Hehkulampuissa hehkuu puolestaan metallilanka, siksi niitä kai ollaankin kieltämässä sähköä tuhlaavina. Ja esimerkiksi katulampuissa yleisimpiä elohopealamppuja täytyy EU:n direktiivin mukaan vaihtaa uudenlaisiin suurpainelamppuihin. Näiden hiukan pienemmän virrankulutuksen vuoksi. Säästö tosin hukkaantuu koska lamppujen tehoa täytyy vastaavasti nostaa, saavuttaakseen samantasoisen valaistuksen. Myös itse valaisimet menevät useimmiten vaihtoon. Ainoastaan Helsingin kaupungille, jolla on 47.000 elohopealamppua, operaatio maksaa n. 20 miljoonaa euroa. Mainittakoon nyt vielä että tavallisten hehkulamppujemme korvaajaksi kaavailtu loisteputkilamppu sisältää elohopeaa, mutta ehkä ainakin planeettamme elohopeatase pysyy näin tasaisena?
Hölmöläisethän saivat valoa tupaan sulkemalla sitä pihalla säkkiin ja pästämällä ulos vasta pirtissä. Menetelmälle nauraville suosittelen tutustumista tieteen viimeisimpiin saavutuksiin, esimerkiksi valoansaan. Fyysikot ovat nimittäin onnistuneet rakentamaan monimutkaisen laserjärjestelmän, jonka avulla atomien liikkeitä pystytään hidastamaan niin että säteiden kohtauspaikkaan muodostuu ilmassa leijuva plasmakenttä, jonka lämpötila on lähellä absoluuttista nollapistettä. Kun plasmakenttään ammutaan valonsäde, fotonit voidaan siihen vangita ja haluttuna ajankohtana päästää takaisin ulos, identtisinä aallonpituutta myöten. Kerrottakoon että taskussa kannettavaan valoakkuun on vielä matkaa, mutta miettikää miltä kannettava ARP-puhelin näytti 80-luvulla, ja kuinka alkeellinen se oli. Puhumaankin pystyttiin vain yhteen suuntaan kerralla... hmmm... ominaisuudestahan voisi edelleen olla hyötyä esimerkiksi puolisoiden välisissä puheluissa. Miksi ihmeessä se poistettiin?
Ehkä loisteputki- ja led-valojen energiataseesta saadaan ajan mittaan paljon kauniimpi, ja valon aallonpituudesta sekä syttymisajoista siedettäviä. Kun kehitys kehittyy ja valmistusmäärät nousevat kannattavuuskin saattaa löytyä. Tai sitten tekniikat ovat vain polku johonkin vielä tuntemattomaan tekniikkaan – luovuttaa ei kannata.
Lopuksi todettakoon, että viemällä hehkulamput väkisin kansalta, ennen kuin korvaava tekniikka on valmis, tai edes säästävä, ei tulla saavuttamaan kuin lisää halveksuntaa. Eikö digiboksifiasko opettanut kenellekään mitään?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti