maanantai 6. huhtikuuta 2009

Rotta ja harakka

Propagandakoneistot käyttivät viime vuosisadalla kampanjoissaan menestyksekkäästi myös pilakuvia, Saksassa juutalaisia kuvattiin ahneen rotan erityispiirteillä, ahmimassa maan vähäisiä viljavaroja, saksalaisten nähdessä hyperinflaation kourissa nälkää. Amerikkalaiset kuvasivat taas japanilaisia käärmeinä, pitkine hampaineen ja viekkaine viirusilmineen. Kyseessä on menetelmä jolla tiettyä ihmisryhmää rinnastetaan johonkin tuholaiseläimeen, jonka jälkeen sitä voi, suuren massan edessä ja avustamana, kohdella sellaisena. Eli hävittää.

Ruotsissa on havaittu toisen polven maahanmuuttajien olevan kaikkein haasteellisimpia. Ensimmäinen sukupolvi muuttaa maahan useimmiten aikuisina, tuoden mukanaan maansa tavat ja traditiot, jotka toimivat eräänlaisena tukipilarina oudossa ympäristössä. Toinen sukupolvi syntyy uudessa kotimaassa, he integroituvat jo päiväkodista asti. Koulun he käyvät rintarinnan tavallisten svenssonien kanssa ja adaptoivat ympäristön heiltä. Teini-iässä alkavat ongelmat, lapset eivät voi hyväksyä vanhempiensa elintapoja, maasta missä he eivät ehkä ole koskaan käyneet. He haluavat poika- ja tyttöystäviä, mennä elokuviin ja festareille, kuten heidän kaverinsa tekevät. Konflikti on valmis. Nuoruus menee tuuliajolla ilman juuria, maassa jossa heitä halveksitaan. Nöyryytyksestä, köyhyydestä ja häpeästä kumpuavat piittaamattomuus, viha ja kostonhalu. Virkavalta tulee tutuksi, samoin systeemin hyödyntäminen.

Loviisan Määrlahti oli levottoman kaupunginosan maineessa vielä 80-luvulla. Tarina oli identtinen tuhansien muiden nopeasti luotujen kaupunginosien ja esikaupunkien kanssa maassamme. Lauma toisilleen tuntemattomia perheitä muuttaa betonilähiöön, joka vain viisi vuotta aiemmin oli kivinen kukkula metsän keskellä. Juurettomuus luo rauhattomuutta.

USA:ssa on syntynyt uusi yhteiskuntaluokka ”white trash”, valkoinen roskaväki. He asuvat usein traileripuistoissa, laajoilla alueilla joilla kaikki asunnot ovat siirrettäviä kuorma-auton perävaunun mittaisia asuntovaunuja ilman pyöriä. Yleinen mielikuva heistä on huono hygienia ja terveys, huume- ja alkoholiongelmat, sosiaaliturvalla eläminen sekä epärehellisyys ja varasteleminen. Syy ongelmiin löytynee syrjäytymisestä normaalista amerikkalaisesta elämäntyylistä, työelämän ja kunnollisen terveydenhuollon ulottumattomiin, ehkä jo sukupolvien takaa. Vai haluaako joku väittää että varasteleminen ja systeemin hyödyntäminen johtuu heidän ihonväristään tai uskonnostaan? Etnisestä taustastaan?

Jos hyväksymme suvaitsemattomuuden itsellemme, ja oikeutamme itseämme määrittelemään minkä maan kansalaiset elävät kuin eläimet, kuka on geneettisesti tyhmä, likainen ja ahne, silloin täytyy hyväksyä että muutkin saavat ajatella meistä niin. Että jos esimerkiksi Venäjällä tulee tämän taloudellisen kriisin seurauksena systeemin romahdus, joka synnyttää häpeää ja nälänhätää, kuten Saksassa tapahtui ennen toista maailmansotaa, niin esimerkiksi Suomen kokoisen maan ryöstäminen on heidän mielissään oikeutettua. Oletetaan että kaaoksessa muutama pommi räjähtää venäläisissä kerrostaloissa, jäljet näyttäisivät johtavan Suomeen, vaikka ketään ei pidätetä. Maiden välit viilenevät, äärioikeisto Suomessa vahvistuu saaden tahtonsa läpi, venäläisiltä evätään oikeus omistaa maata Suomessa. Heidän kesämökkinsä ja kiinteistönsä pakkolunastetaan pilkkahinnalla. Venäjän tiedotusvälineissä leviävät kuvat ulospotkittavista ja nöyryytetyistä venäläisistä, Joku esittelee uutiskameralle häädössä saamiaan ruhjeita. Meistä suomalaisista maalataan kollektiivinen kuva, kansasta joka alistaa, ryöstää ja lyö. Meidät esitetään pilakuvissa harakkana jolla on suussaan hopeakello, istuen pesässä joka on ääriään myöten täynnä lusikoita ja rihkamaa. Ja kaikkihan tietävät millainen harakka on... varasteleva ja viekas, rumaääninen säksättävä ja parvessa lentävä mustanpuhuva elukka. Joka levittää tauteja ja kuolemaa. Sen jälkeen saamme kokea käytännössä, mitä tarkoittaa olla heidän silmissään arvottomia.

Näin pyrin ajattelemaan, kun muukalaisten meuhkaaminen ärsyttää ja törmään tapoihin joita en voi sietää. Tai rahoitan systeemimme hyväksikäyttäjiä, jolloin rasisti sisälläni saattaa nostaa päätään. Sillä totuus lienee että olemme itse luoneet omat ongelmamme, emmekä kyennet ratkaisemaan heidänkään.

Ei kommentteja: