torstai 5. maaliskuuta 2009

Suuret ajattelijat vs. Gäddbergsö

Sanotaan että vain tyhmät hämmästyvät. Olkoon sitten niin, mutten silti voi käsittää mitä sellaisen ihmisen päässä liikkuu, joka on päättämässä kotikuntansa (Ruotsinpyhtää) valjastamisesta ulkomaisen ydinjätteen kaatopaikaksi. Missä on porkkana? Muutamassa ulkopaikkakuntalaisille menevässä työpaikassako? Kiinteistöveron tuotossako? Oman jäljen jättämisessä kallioperäämme – kirjaimellisesti?!

Fennovoiman Sisu-lehden kansi näyttäisi olevan kullattua paperia, sisäsivut ovat kierrätyspaperia. Joku on mokannut, yhdistelmä on mauton ja absurdi – kuin ydinvoimala Gäddbergsöllä. Lehdessä professori Aulis Aarnio pohtii syntyjä syviä, miettien mm. Robinson Crusoen moraalikoodia. Minä uskon että Robinsonilla oli miltei jatkuva nälkä, eikä kamppaillut hirveästi moraaliongelmien kanssa, esimerkiksi syödessään eläinten lihaa. Perjantaita hän ei tosin syönyt, suolaa ruokaansa hän kaipasi. Sensijaan hän ei kantanut tappavia myrkkyjä majaansa, sänkynsä alle. Tai tuhonnut ehdoin tahdoin rantaansa, saati kalastusvälineitään. Mutta se ei liity moraaliin, se on itsesuojeluvaistoa.

Ruotsinpyhtään kunnanvaltuutettu Antti Pajari (kok) on profiloitunut julkisesti Ruotsinpyhtään johtavaksi ydinvoimalobbariksi. Alussa mainitun hämmennyksen vallassa halusin tietää miehestä enemmän - ja etsin. Kokoomuksen ehdokas numero 6, Antti Pajari sai kunnallisvaaleissa 66 ääntä. Hän kysyy verkkosivullaan: ”Kuka päättää? Joku päättää aina! Päätätkö sinä?” Johon minun on pakko vastata: ”Sinä päätät - Rauhoitu! - Minä en päätä”. Mutta toivoisin että saisin olla mukana päättämässä, yhdellä äänellä kansanäänestyksessä. A.P. jatkaa kirjallista voittokulkuaan eksistentialistina toteamalla ”Kunta katoa, ihmiset eivät”, mikä saattaa kuulostaa lainaukselta Tarzanilta, muttei kyllä ole sitä. Tarzan eli viidakon ehdoilla, ja olisi luultavasti sanonut ”Ihminen kuole, säteily pysy”.

A.P. ei näyttäisi elävän viidakon ehdoilla, ehkä hänen mielestään viidakon tulisi sopeutua häneen? Kunnallisvaalikoneessa kysyttiin hänen kantaa toteamukseen ”Mielestäni ympäristö- ja luontoarvoista on joustettava, jos siten voidaan lisätä kunnan työpaikkoja tai asukkaiden taloudellista hyvinvointia”, johon hän vastasi "Ei automaattisesti, mutta jos laadittujen ympäristöselvitysten perusteella luonnolle tuotettu haitta minimoidaan ja työllisyyttä ja taloudellista hyvinvointia kehitetään luontoarvot huomioiden niin hyväksyn kysymyksessä esitetyn jouston”. Kun saksalaiset tuovat, paikallisten kalastajien kantamina, ydinjätteensä Gäddbergsölle, mieleni tekisi huutaa Antille, ”Kreegah... bundolo!”. Se on apinoiden kieltä, ja tarkoittaa ”Varokaa... tappaa!”. Upseerina Antti varmaan ymmärtäisi, että on aika juosta eikä joustaa!

Jos minulta kysytte niin lisäydinvoiman rakentaminen on perkeleestä. Mutta lisäydinvoiman rakentaminen muualle kuin Hästholmenin nykyiselle voimala-alueelle, se on jo mielipuolista. Mahdollisuutta ollaan perusteltu sillä että kilpailevilla yhtiöillä pitää olla tasapuoliset mahdollisuudet rakentaa. Ei pidä. Yksi tärvelty alue saaristostamme riittää, ryhtyköön Fenno-E.On vaikka Fortumin alivuokralaiseksi jos pitää oma kattila saada. Fortumin alueella on kutakuinkin kaikki vaadittu infra, apurakennuksia myöten. Ei samanlaista palettia tarvita kivenheiton päähän.

Ruotsinpyhtään päättäjät ovat paljon vartijoina. Vastuu on ehkä suurempi kuin soisi kourallisen ihmisiä kantavan. Päätöksen vaikutus ulottuu tuhansien vuosien päähän, se tulee määrittelemään jälkeläistemme elinympäristön. Jos minä olisin päättämässä saaristomme kohtalosta, toivoisin kyllä hiukan laajempaa mandaattia kuin muutaman kymmenen ihmisen äänet kunnallisvaaleissa. Eikö kansanäänestys, tai edes laajemman valtuuston päätös asiasta (uuden Loviisan alueelta), olisi rauhoittavampi? Edellyttäen siis että kuntalaisia halutaan koskien elinympäristöään kuulla?

Yli-ihmisestä kirjoittanut Nietzsche, toteaa teoksessaan Epäjumalhämärä (1889), että arkkitehtuurissa on kyse ”tahdosta, joka siirtää vuoria”. Me tarvitsemme nyt tahtoa joka pitää vuoret paikoillaan, Nietzsche on kuollut.

Kyllä me yhdessä pärjäämme ilman Gäddbergsön ydinvoimalaa ja ydinjätteen loppusäilytyspaikkaa. Älkää tehkö mitään peruuttamatonta. Aikaa on - täältä ikuisuuteen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Asian ei voisi paremmin esitää, tosin paikallinen Majuri saa ajatuksilleen seuraa myöskin paikallisilta demareilta. Todettakoon kuitenkin että demareilla on onneksi yksi viisas nainen, terveydenhoitaja onkin joten ymmärtää terveysriskit.