torstai 26. helmikuuta 2009

Googolplex

Googol on luku jossa on ykkösen perässä sata nollaa, ja googolplex on kymmenen potenssiin googol, josta ei kai muuta tarvitse todeta että paperille kirjoitettuna luku näyttää valtavalta. Luku on suurempi kuin mitä Suomessa on puita, tai puiden neulasia, tai universumissa on protoneja.

Puista puheenollen, olen usein katsellut epäuskoisena postilaatikkoon tipahtavaa paperimäärää, jonka suurelta osin heitän suoraan kierrätykseen. Kierrätyksessä paperista tehdään kai uuttaa paperia, josta sitten suuri osa päätyy taas suoraan lukematta kierrätykseen. Olen miettinyt kuinka monta puuta vuodessa kaadetaan minun vuokseni ja kuinka monta minun pyytämättä, tilaamatta tai haluamatta. Sekä sitä kuinka paljon energiaa asiaan tuhlaantuu – puunkaatoon, kuljetukseen, paperiprosessiin, sisällöntuottoon, painatukseen ja jakeluun. Lukuvalona pyrin pitämään 40W lamppua, ymmärrän toki kuinka naurettavalta se yhtälössä kuulostaa. Tai sitten käytän energiansäästölamppua jos jaksan odottaa sen syttymistä. Niiden suurin säästö meillä on syntynyt siitä ettei niitä viitsi edes sytyttää, kompuroi mieluummin hämärässä.

Kun yrityksen postilaatikkoon tipahtaa leca-harkon kokoinen ja painoinen yrityshakemisto, kannan sen kaappiin jolloin voin todeta että edellisvuoden luettelossa on vielä suojamuovit päällä. Syy on selvä, en enää käytä luetteloita vaan internetin ilmaisia hakupalveluita. Pääasiassa Googlea (tulee sanasta googol), koska se on nopea eikä siinä ole mainoksia. Maksullisia en käytä, enkä niissä mainosta, niiden mainosmyyjiä rakastan kuin ilkeää ihottumaa.

Kun Google osti Summan lakkautetun paperitehtaan ympyrä on sulkeutunut, ja aika yllättävällä mutta silti järkenkäyvällä tavalla. Kauan puhuttiin nimittäin paperittomasta konttorista, jossa tietojen prosessointi ja jakelu hoidetaan sähköisesti. Ja nythän sähköinen palvelu valtaa käyttöönsä tilat aikansa eläneeltä teollisuushaaralta.

Kaikki edellinen saattaa kuulostaa johdonmukaiselta mutta on itseasiassa täynnä harhoja ja ristiriitaisuuksia.
A) Google ei ole ympäristöystävällinen hakupalvelu, se on maailman ehkä pahin virtasyöppö. Siksi Summan tyhjä tehdas onkin heille löytö, kaikki infra on olemassa paksuja sähköjohtoja myöten, uuden tietokeskuksen virrankulutus tulee olemaan samaa luokkaa pienen kaupungin kanssa. Kahteen hakuun kuluu saman verran energiaa kuin kahvimukin lämmittämiseen. Mikä tarkoittaa että minun käytölläni saisi lämmitettyä keittoa kokonaiselle afrikkalaiselle heimolle. Jolloin he voisivat käyttää pienet puuvaransa muuhun kuin sen polttamiseen.
B) Ilmaisia hakupalveluita ei ole olemassa. Google on täynnä mainoksia, mutta ansaintatapa on nerokas, ne eivät näytä mainoksilta. Valtavat käyttäjämäärät takaavat sen että se joka näkyy hakutuloksissa ensimmäisenä on vahvoilla. Mutta hyvästä listasijoituksesta täytyy maksaa. Googlea yritetäänkin lobata, manipuloida ja lahjoa, niin taloudellisista kuin poliittisistakin syistä. Ainakin Kiina lienee saanut tahtonsa läpi, ne hakutulokset mitkä näkyvät meillä eivät välttämättä näy kiinalaisille.
C) Luettelomyyjät rakastavat todennäköisesti minua vielä vähemmän kuin minä heitä. Veikkaan että minusta on tehty useampi voodoo-nukke, ja antaumuksella on neuloja sen silmiin tikattu.
D) Paperitonta konttoria ei ole, koskaan ei ole konttoreissa kulunut niin paljon paperia kuin nyt. Syynä on tulosteiden tuottamisen helppous.
E) Paperiteollisuudellakin on tulevaisuus, muttei ehkä Suomessa. Yritykset, henkilökunta ja ammattiliitto saivat liian kauan erityiskohtelua, vahvan asemansa vuoksi. Suomi eli metsästä, ja valta oli sen mukaista. Kun maailma sitten globalisoitui kovaa vauhtia, Suomessa sahattiin vielä laput silmillä oksaa minkä päällä istuttiin. Kekkosen suojelemalle maataloudelle kävi samoin. Pudotus lellitystä hyljeksityksi olikin sitten liian jyrkkä. Pöhöttynyt ala ei ehtinyt, tai pystynyt muuntautumaan haasteiden mukana. Maatalous ei tosin voi epäedulliselle maantieteelliselle sijainnilleen mitään. Ja nyt ajankohtainen Lex Nokia on hyvä esimerkki siitä milloin yksittäisen alan tai yhtiön asema on yhteiskunnassamme vahvuutensa vuoksi vääristymässä. Siitä ei yleensä hyvää seuraa yhtiölle itselleenkään.

Google, Windows ja Apple, kaikki ovat syntyneet autotalleissa. Nokia aloitti puuhiomona, siirtyen sitten saappaisiin. Pieninä syntyneet ja valtaviksi kasvaneet - kaikille menestyville yrityksille luonnollinen elinkaari. Toiset kuolevat sitten aikaisemmin kuin toiset. Saa nähdä mikä on StoraEnson kohtalo? Entä Nokian, tietooni tuli juuri että säästösyistä nokialaiset eivät saaneet viime torstaina enää lettujen kanssa kermavaahtoa, vaikka hilloa yhtiössä tunnetusti on! Ja minun vakiolounaspaikassani on viety hammastikut pöydistä maustehyllyyn, ilmeisesti rajaamaan menekkiä. Kovat on ajat.

Ei kommentteja: