torstai 12. helmikuuta 2009

Metropolikiimaiset

Porvoon kaupunginjohtaja Marcus Henricsson tuulettelee lehdissä tasaisin väliajoin käsitystään ”metropolista”, jolla hän ilmeisesti tarkoittaa kasvavaa pääkaupunkiseutua, jossa Porvoolla olisi nykyistä keskeisempi rooli. Metropolirajojen sisäpuolella hän näkisi mieluusti myös Loviisanseudun. Asiahan tuli ilmeiseksi jo silloin kun Pernaja kävi kuumeista sisäistä kamppailuaan, liittyäkö Loviisaan vai Porvooseen? Isnäsin klikki tietänee asiasta tarkemmin, kuinka pitkälle Pernajan tulevaisuus, Porvoon syylänä, olikaan mietitty valmiiksi? Loviisan seudun fuusioneuvottelujen kulissien takana.

Innokkaimpina Porvoo-Pernaja pelaajina esiintyivät porvoolaiset Stig Bäcklund ja Bernhard Edgren, sekä pernajalaisista Stigin veli Lars Bäcklund ja Jan-Eric Björkell. Taisi muutama heistä esiintyä lehdissä ihan valmiin kartankin kanssa.

Metropolista on Loviisaankin muuttanut monta ihmistä, osa koska eivät enää halunneet asua metropolissa. Loviisan tulee vastaisuudessakin pysyä metropolin vaihtoehtona, siinä piilee kaupunkimme vahvuus - erottava tekijä asuinpaikkaa valitessa. Pernajalle olisi sitäpaitsi ollut tarjolla jälkeenjääneen maalaisserkun rooli Porvoon reuna-alueena. Niinkuin Porvoolla tulee olemaan Helsingin reuna-alueena. Nykyistä Itä-Helsingin idylliä voi jokainen halukas käydä katsastamassa vaikkapa Kontulassa.

Ryöstäessään palan Sipoota Helsinki teki selväksi marssijärjestyksen. Helsingin etu on maamme etu, ajaen näin kaiken muun yli. Neuvottelutkin olivat kuin huonoa näytelmää, kaikki tiesivät käsikirjoituksen etukäteen joten turha yrittää Oscar-patsasta. Pakkoliitosta tullaan käyttämään ennakkotapauksen tavoin, aina kun tarvitaan pala ”joutomaata”. Milloin lentokenttää varten, milloin kaatopaikkaa varten. Tai virkistysalueeksi, koska oma bunkkeri on ankea. Ja eduskuntavaalithan ratkaistaan tunnetusti metropoleissa.

Toimialajohtajat, jollaiseksi Henricsson itsensä ehkä kuvittelisi, saisivat tietenkin korkeampaa palkkaa metropolissa, mutta sen ei pitäisi oikeuttaa asukkaiden aliarviointiin. Yksinkertaisia tässä ovat ne jotka metropoli-kiimaisina eivät näe haluiltaan morsiamen todellisia kasvoja. Mieleen tulee merimiehiä kutsulaulullaan pauloihinsa laulaneet seireenit, repiäkseen ne sitten kappaleiksi. Odysseuksen miehistö suojautui laittamalla korviinsa vahaa. Suosittelen loviisalaisille samaa. Ja he jotka välttämättä haluavat kuulla suloista, mutta petollista laulua, voidaan sitoa kiinni Österstjernanin mastoon, koska eivät kuuntelun jälkeen ymmärrä parastaan. Niinhän Odysseuksellekin tehtiin.

He jotka haluavat asua metropolissa, muuttakoon sinne, ihmisen pitää elää niinkuin hyväksi näkee. Muuttoliike metropolista tännepäin on tuonut mukanaan monta hyvää asiaa Loviisalle. Väki on ollut osaavaa ja motivoitunutta, yhtenä aikaansaannoksena mainittakoon WWP-liike, liikkeen syntyperäisiä loviisalaisia unohtamatta. Uskon myös että kyseiset aktiviteetit ovat auttaneet sisäänmuuttajia integroitumaan loviisalaisiksi, sillä niitä he tänä päivänä ovat. Heidän ennakkoluulottomuutensa ja tarmokkuutensa on saanut miettimään nysväilyä ja ”ei kannata”-mentaliteetin levinneisyyttä alueellamme. Tuuletus on tehnyt hyvää, itsellenikin.

Kaikkein metropolikiimaisimmat ovat ne jotka ajattelevat että pieni on huonoa, vanha on ruma sekä että meillä ei ole täällä mitään hienoa ja arvokasta. Ehkäpä aatteellinen vapaaehtoinen muuttoliike toiseenkin suuntaan toimisi sekin seutumme parhaaksi?

Ei kommentteja: