maanantai 22. kesäkuuta 2009

Valehtelijoiden klubi

Haluaisin kysyä pääministeriltämme miksi hän jatkuvasti valehtelee? Mutta koska en enää luota hänen sanaansa, hänen vastauksensa olisi minulle merkityksetön. Eli joudun arvailemaan.

Tuomas Akvinolaisen mukaan valheissa on kolme eri lajia, avuksi tarkoitetut, leikilliset ja pahansuovat. En koe Vanhasta pahansuopana, mutta uskon kyllä että hän kokee median pahansuopana. Koska he sekoittavat hänen valheiset ympyränsä. Ikea, keväthanki ja Nova Group. Työntävät mikkinsä naaman eteen joka paikassa ja vaativat vastauksia. Eihän siinä ehdi valmistautumaan, jolloin pirskatti unohtaa mitä on sanonut milloinkin. Onko liikaa vaadittu että saisi kysymykset kirjallisina, jolloin ehtii ”faktat” tarkistaa ja avustajalta kysyä mitä viimeksi sanottiin?

Entä onko Vanhanen leikillinen valehtelija? Joviaali seuramies, joka hääjuhlan tuoksinassa livauttaa valheen esimerkiksi parannellakseen hiukan tarinaansa? Kuten että hän muistaa sen kerran kun heräsi krapulassa ensimmäisen kerran tulevan anoppinsa yläkerrasta, säälikaadon vierestä. Oli ihan hirveä jomotus, ja hän sytytti yövalon livahtaakseen housut kainalossa, jolloin huomasi että oli yöllä oksentanut anoppinsa kesähattuun. No hatusta oli tietysti valunut kaikki nesteet pois jolloin kesäkeitosta ei ollut hatussa kuin juurekset jäljellä... Vaikka totuus oli ettei Matti ollut juonut koko iltana mitään vaan jurottanut seurantalon nurkalla, koivun takana kännykkä kädessä, ja ihmetellyt keitä nuo örveltävät serkut oikeastaan ovat. Kun taskumatti kiersi tarinoiden saattelemana ringissä, oikea Matti kiersi harmaissa pehmoeccoissaan jätevesipuhdistamon takaa autolleen ja ajoi 400 kilometriä kotiin turvallisten uuniperuna- ja tohvelirutiinien luo. Ei, en oikein usko tähänkään teoriaan, vaikka oikeasti haluaisin tämän olevan se oikea.

Jäljellä on avuksi tarkoitettu valhe. Valhe joka auttaa esimerkiksi suojelemaan niitä liikemiestuttavia jotka niin avokätisesti rahoittivat Keskustaa viime vaaleissa. Saivathan he tietysti rahoilleen vastinettakin, mutta turha siitä on julkisuudessa puhua. Saivathan Kokoomustakin rahoittaneet tahot etuuksia lahjoituksilla. Eihän kukaan muuten rahaa antaisi? Mutta mitä sitä jälkikäteen tonkimaan? Oikeastaan on parempi ettei tavallinen tallaaja edes tiedä asiasta, koska ei ymmärrä niitä kuvioita. Eihän ihminen joka vaan viljelee maata ja syöttää niitä... niitä maitoelukoita, noista talouspuolen asioista hirveästi tajua. Eikä tarvitsekaan, rehut vaan kaukaloon ja peräpäähän lapion kanssa odottamaan. Kyllä, se on itse asiassa äänestäjän etu ettei näistä asioista puhuta. Menee vaan yksinkertaisen ihmisen ajatukset sekaisin. Sitä vartenhan me painetaan se puolueohjelmakin, ettei menisi äänestäjän ajatukset sekaisin. Sieltä voi tarkistaa mitä asioita me ajetaan, sieltä löytyy kaikki tarpeellinen tieto. Ei minulla ole siihen mitään lisättävää. Mutta se himpskatin meedia, tulee taas minun ajatukset sekoittamaan! Ei minulla ole siihen asiaan mitään lisättävää, kuten sanoin katsokaa puolueohjelmasta... Apua, tuolta tulee taas joku murveli, missä mun avustaja on! Missä mun auto on, äkkiä autoon! Paina kuski hiiltä! Haloo, onko avustaja... mitä me nyt taas sanotaan niille, mitä me viimeksi sanottiin? Himpskatin meedia!

Siinä se on, avuksi tarkoitettu valhe. Joka suojaa niin isokenkäiset kuin yksinkertaiset maaseudun ihmisetkin - kaikkien parhaaksi. Mutta mitä tästä sanookaan Immanuel Kant? ”Totuudenmukaisuus välttämättömissä tiedoissa on yksilön nimenomainen velvollisuus kaikkia kohtaan, kuinka paljon haittaa siitä koituukin hänelle itselleen tai jollekin toiselle.” Ei totuuden vaikutuksen haitallisuus ole pääministerimme määriteltävissä – niin kauan kuin ei sodassa olla.

Keskustalaisilta taas haluaisin kysyä miksi he hyväksyvät valepukin johtajakseen? Onko se puolueen vakiintunut käytäntö, traditio josta ei enää haluta luopua? Vai eikö puolueestanne, sekä pätevää että rehellistä henkilöä löydy Vanhasta korvaamaan? Löytyihän valehtelevalle Jäätteenmäellekin korvaaja. Ai niin, mutta sehän olikin Vanhanen...

Keskusta on leimautunut valehtelijoiden klubiksi. Koska maineen puhdistaminen tulee viemään vuosikymmeniä niin siivoaminen kannattaisi aloittaa jo tänään. Hullunkuristen puolueperheiden mustamatti on nyt kädessä. Pelkäänpä vain että on jo liian myöhäistä, Persujen perheen isä, äänimagnaatti, Timo kiittää ja hekottaa.

Ei kommentteja: