perjantai 12. kesäkuuta 2009

Bensaa suonissa, mitä se tekee aivoille?

Ari Vatasen mielestä ihmiskuntaa vaivaa ”järkivuoto”. Hänen mielestään ihmistä olisi suojeltava ilmastolta, eikä ilmastoa ihmiseltä. Väittämä on niin yksinkertaistettu että toivoisi ihmiskuntaa suojeltavan Ari Vataselta. Mutta ei, Arinkaan pääkopassa ei vallitse alipaine ja saamme kaikki nauttia hetken hänen syvän mietiskelynsä hedelmistä: ”Suuri hiilijalanjälki tarkoittaa hyvinvointia.” ”Aurinko lämmittää maapalloa eikä ihminen.” ”Sehän on ihan absurdia, että ihminen tietäisi miten ilmasto muuttuu. Ei kukaan tiedä minkälainen sää on ensi lauantaina.” ”Lämmin on hyvä asia, kylmä on paha asia. Kylmällä ilmalla ihminen voi kuolla flunssaan. Hyvinvointi on aina tarkoittanut lämpimämpää kohti menemistä.” Mikä minun päättelykyvyn mukaan tarkoittaisi korkeimman elintason löytyvän Afrikasta, Saharan tienoilta - jos siis Vatanen puhuisi totta.

Vatasen käyttämä argumentointitekniikka on minulle tuttu, ja yleensä ominainen narsistisuuteen taipuvaisille tyypeille. Heille, jotka uskovat olevansa niin vakuuttavia että voivat väittää ilmeisestä vastakkaisen, ja läpi menee. Sorrun siihen usein itsekin. Ominaisuus näyttäisi myös periytyneen toiselle pojalleni joka jo 4-vuotiaana väitti yhtä mustikkaa herneeksi. Ei hänen mieltään muuttanut mikään argumentointi. Muutaman minuutin kiistelyn jälkeen hän sai pitää oman totuutensa. Enkä usko että Vatasenkaan ohuesta tukasta repiminen saisi häntä muuttamaan mielipiteensä. Vahinko vaan että joukko samanlaisella arvomaailmalla, ja aivokapasiteetilla, varustettuja ihmisiä tulee hokemaan kyseisiä sitaatteja vuosikaupalla. Säilyttäen niiden avulla oman itsekkään totuutensa.

Mielestäni ihmisen kyky vaikuttaa ilmastoon on tarpeeksi hyvin todistettu jo kertaalleen, miltei tuhotun otsonikerroksen myötä. Jääkaapeissa kylmäaineena aikoinaan käytetty freoni sekä erilaisten aerosolipakkausten ponnekaasujen cfc-yhdisteet söivät otsonikerroksen muutamassa vuosikymmenessä vaarallisen ohueksi, napojen päältä se hävisi kokonaan. Ihosyöpään sairastuneiden määrä lisääntyi dramaattisesti. Aineiden käytön kieltämisen jälkeen otsonikerros rupesi hitaasti palautumaan. Eikö vaikutus ja yhteys ollut tarpeeksi ilmeinen?

Sitä, miten hiilidioksiidi, metaani ja muut ”kasvihuonekaasut” tulevat vaikuttamaan ilmastoomme, en tiedä tarkasti. Arvioita on olemassa, enkä välttämättä halua olla paikalla todistamassa mitä maapallon keskilämpötilan muuttuminen viidellä asteella, ylös tai alas, tulee merkitsemään käytännössä. Talomme sijaitsee noin 12 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolella, ja laiturinpaikkaa olen jälkipolville pellonreunaan jo katsellut. Samoille seuduille mihin viikingit aikoinaan heittivät ankkurinsa. Olisihan siinäkin tietysti olosuhteiden palautumista ennalleen.

Ja Vatasen kotipihalla Ranskassa saattaa tulevaisuudessa kuuman hiekan päällä käyskennellä muutama kameli, kuivuneen taatelipuun alla. Sulautuisi Ranskan algerialaisvähemmistö kerrankin saumattomasti maisemaan. Lämpötila olisi päivisin 60 asteen paremmalla puolella ja öisin -15 astetta. On siinä elintasoa kerrakseen. Vatasen autotalli on tosin siinä vaiheessa jo hioutunut hiekkamyrskyistä murusiksi muun hiekan joukkoon. Omassa elementissään on silloin myös Vatasen Peugeot, jolla hän voitti Paris-Dakar aavikkorallin kolme kertaa, hiekkadyynin notkossa. Arin jälkeläiset ovat siinä vaiheessa muuttaneet elintasonsa turvin sille kapealle kaistaleelle jolla maapallolla pystyy sinä päivänä elämään siedettävästi. Suurin osa ei tule siihen pystymään, eikä sinne päästämään.

Ilmastoon pystyy ilmiselvästi vaikuttamaan muttei sitä hallitsemaan. Sen tietää kyllä Ari itsekin, jonka tuuban syöttäminen lehdistölle oli vain halpa tapa saada ääniä eurovaaleissa. Halpa, itsekäs, vastuuton ja vastenmielinen.

Ei kommentteja: