sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Elämänkauppiaat

Elokuussa 2008 Gilead Sciences laajensi toimintansa myös Suomeen. Kyseessä on yhdysvaltalainen tutkimuspainotteinen biofarmasian yritys, joka ”kehittää lääkkeitä sellaisia tauteja vastaan, joille ei ole saatavana hoitoa, tai joiden nykyinen hoitotapa ei ole tyydyttävä”. Heidän kehittämiään lääkkeitä ovat mm. Tamiflu sekä useampi HIV/Aids-lääke, kuten esimerkiksi Viread.

Sikainfluenssan myötä tietoisuus Tamiflu:sta, sekä lääkkeen hamstraaminen on taas meilläkin lisääntynyt. Lääke ei tunnetusti suojaa sika- tai lintuinfluenssan (A-virus/H5N1) tartunnalta, eikä paranna näitä mutta näyttäisi jossain määrin lieventävän niiden oireita. Lintuinfluenssahan ei koskaan levinnyt pandemiaksi, kuten aikoinaan pelättiin. Itse asiassa lintuinfluenssaa on ollut olemassa kymmeniä vuosia, joten jos virus olisi altis muuntautumaan ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi, on todennäköistä että näin olisi tapahtunut jo aikoja sitten. Tamiflu:n kehittämisen aikoihin Gilead:in hallituksessa istui mm. muuan Donald Rumsfeld, josta sittemmin tuli USA:n puolustusministeri. Jos katsotaan Gilead:in osakekurssia, johon hysteria kieltämättä vaikutti suotuisasti, niin nousua on 10 vuodessa kertynyt 1700%. Mikä ei ole voinut olla näkymättä myös herra Rumsfeldin lompakossa. Pelko lintuinfluenssa-pandemiasta sai valtiot ympäri maailman hankkimaan lääkettä varastoon siinä määrin että valmistajalta loppui kapasiteetti kesken. Suomella on edelleen varastossa silloin hankkimansa maksimikiintiön, eli 1,3 miljoonaa hoitoa.

Jonkinasteinen sikainfluenssa-pandemia näyttää nyt todennäköiseltä, ja hankkimamme Tamiflu-erä saattaa olla sen hoitoon sopivaa, kunhan ei ole vanhentunut. Syytä paniikkiin ei silti ole, kyseessä on influenssa, aivan kuten ne muut keskuudessamme kulkevat. Sillä erotuksella että kenelläkään ei ole vielä sikainfluenssalle vastustuskykyä, joten todennäköisesti useimmat tulevat sen sairastamaan. Ja jäämään henkiin kuten niistä muistakin jokavuotisista A- ja B-influenssoista. Koska meillä on hyvä terveydenhuolto, lääkkeet ja sairaalat. Vastaavia kuolleisuuksia kuten vuosisadan alun Espanjan taudin (A-virus/H1N1) aikaan emme tule länsimaissa näkemään, siihenhän menehtyi maailmanlaajuisesti arviolta 75 miljoonaa ja Suomessa 25.000 ihmistä. Influenssan vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta kyetään nykyään hoitamaan tehokkaasti ja laajasti antibiooteilla.

Kehitysmaissa asia on toisin. Afrikka on pyytänyt lääkeyhtiöiltä vanhentuneita lääkkeitä ilmaiseksi, lähinnä aidsin ja hiv:in hoitoon. Lääkeyhtiöt ovat kieltäytyneet niitä antamasta. Vedoten mm. siihen ettei tiedetä tarpeeksi vanhentuneen lääkkeen riskeistä potilaalle. Itse uskoisin että aidsiin kuolemaisillaan oleva ihminen olisi valmis vanhentunutta lääkettä kokeilemaan ja allekirjoittamaan dokumentin joka vapauttaisi valmistajan vastuusta. Uskon että todelliset syyt vastustukseen ovat puhtaasti taloudellisia. Miksi lahjoittaa lääkkeitä kehitysmaihin, kun ne kannattaa myydä kehittyneisiin maihin? Jotka joutuvat antamaan ne kehitysapuna maihin joilla ei ole varaa ostaa niitä.

Kyynisimmilläni ajattelen että virukset ja niihin lääkkeitä kehittävät yhtiöt ovat muuttuneet toistensa kaltaisiksi. Viruksen ei kannata tappaa kantajansa liian nopeasti, muuten se kuolee isäntänsä mukana, eikä levity. Ja lääkeyhtiön ei kannata parantaa sairasta, vaan hoitaa elinikäistä sairautta kalliilla lääkkeillä. Myydä lisää elämää kuukausimaksua vastaan. Gilead:in kehittämät lääkkeet ovat suurelta osin tarkoitettuja vaikeiden, parantumattomien ja kroonisten sairauksien hoitoon. Pyrin toki myös ajattelemaan sitä jatkoaikaa minkä sairaat saavat näiden lääkkeiden ansiosta, kai siitäkin on okei rahaakin ottaa? Eihän muuten lääkkeitä voida kehittää.

Sillä rahasta kehittämisessä, valmistamisessa ja myymisessä on kysymys. Tamiflu:ta valmistaa nykyään lääketehdas Roche, oikeudet omistaa ilmeisesti vielä Gilead Sciences. Löysin tietoja siitä että Tamiflu:n perusraaka-aineena käytetään tähtianista. Ja että kukas muu kuin Roche omistaa 90% maailman tähtianis-viljelmistä. Ympyrä on sulkeutunut, ja vaikka koko kuvio Rumsfeldia myöten kuulostaa salaliitto-teorialta, en ikävä kyllä löytänyt kuviota kumoavia väitteitä.

Lopuksi todettakoon että USA:n hallinto ilmoitti aikoinaan lintuinfluenssaan kuolevan mahdollisesti jopa 2 miljoonaa amerikkalaista, ja hankkivat varastoihinsa 20 miljoonaa hoitoa 100 dollarin kappalehintaan. Nyt tiedetään että maailmanlaajuisesti tautiin, tai lähinnä sen jälkitauteihin, kuoli alle 100 ihmistä. Se tekee 20 miljoonaa per menehtynyt – kerättynä pelkästään pohjois-amerikkalaisilta.

Voin vain arvailla kuka puhalsi ilmaa lintuinfluenssa-hysteriaan, mutta on päivänselvää kuka siitä hyötyi. Gilead Science:lle lintuinfluenssahysteria oli ennennäkemätön kultakaivos, joka nosti sen myyntiä 400% vuoden aikana. Uskon että sikainfluenssa tulee olemaan yhtiölle vieläkin tuottavampi. Onneksi olkoon osakkeenomistajille.

Toisen sairaus näyttäisi olevan toisen etu, ja joidenkin kuolema paisuttavan eräiden tuloja - aika saatanan raaka ansaintamalli.

Ei kommentteja: