torstai 12. huhtikuuta 2012

Kun Seppo tyhjää potkaisi

Kauan sitä pohjustettiin. Tipotellen lehdistössä vihjailtiin. Jotain järkyttävää tulisi pian tapahtumaan ja ihmiset jännittäen sitä odottivat.

Itse olin risteilyllä kun se sitten tapahtui: Seppo riisti henkensä! Puhelimeni näytöltä sen luin: Seppo oli kiivennyt jakkaralle, lausunut hyvästit ja potkaissut jakkaran alta. Ja kansa vastasi laajalla tunnekirjolla, raivosta hysteeriseen itkuun. Osaa otettiin, Salkkari-Seppo oli poissa, ei sitä voinut ymmärtää.

Wikipedian mukaan Salatut Elämät -sarjassa on kohisten käsitelty muun muassa huumeita, alkoholismia, uusioperheen sisäisiä seksisuhteita, raiskaamista, viiltelyä, perheväkivaltaa, varastamista, rasismia, insestiä, teiniraskauksia, aborttia, peliriippuvuutta, syöpää, psykopatiaa, syömishäiriöitä, narsistista persoonallisuushäiriötä, koulukiusaamista, HIV:tä, psykoottisuutta ja itsemurhaa.

Järkyttäviä aiheita kaikki, mutta ehkä juuri sen vuoksi että alakolululaisetkin tuntuvat seuraavaan sarjaa kuin aikuisaddiktit konsanaan. Onhan siinä toki se hyvä puoli, että vaikeatkin aiheet tulevat lasten kanssa pakostikin perusteellisesti käsiteltyä - toivottavasti.

Minusta lasten olisi kuitenkin hyvä kohdata kyseiset aiheet omassa tahdissaan, ja ehkä samoissa mittasuhteissa kuin oman perheensä elämässä esiintyvätkin. Sillä jos eivät aikuisetkaan osaa erottaa todellisuutta fiktiosta, vaan haukkuvat jonkun pahisnäyttelijän pystyyn vapaapäivänään lähikaupan jonossa, miten lapsi siihen kykenisi?

Vai onko kenties kysymys siitä, että voimakkaasti myötäelämällä ajatellaan itsekin kokevansa kaikkia elämän ulottuvuuksia laajasti ja nopeasti mutta turvallisesti. Ikäänkuin juodaan tiivistemehua vailla vettä. Koetaan todella syvästi ja eletään hetken mukana täysillä. Seistääkseen seuraavana päivänä taas ilmeettömänä naapurin vierellä hississä ja kiertääkseen oikeasti haisevat puistojen hypotermiajuopot kaukaa sekä laittaakseen pään tyynyn alle, kun naapuri luuttuaa vaimollaan lattioita?

Entä jos siinä käykin niin, että tunnetiivisteen jatkuva nauttiminen vesittääkin arjen mauttomaksi ja turruttaa sen hienojakoisemmilta vivahteilta? Jolloin oma elämä ei enää maistukaan oikein miltään: Eestin matka on jatkossa mitätön Dubain rinnalla, kotitekoinen mustaherukkamehu voimaton Cristal-samppanjaa vastaan ja oma avioliitto auttamattoman valju, verrattaessa Bret Michaelsin vaimonetsintään kumitissisten horojen käärmekuopassa.

Onneksi olen 45-vuotias ja normielämän extremestä vähän kuitti. Kulunut vuosi vei mehut ja olo on välillä niin väsynyt ettei jaksa edes jakkaralle kiivetä. Salkkari-Seppo saa siis puolestani vapaasti narahtaa pornon katselusta ja Ismo jäädä moottorikelkan runtelemaksi tai Isabella Holm hysteerisenä kadottaa vauvansa. Ei tunnu oikein missään.

Mutta ihan reippaasti voin yksitoikkoisena setänä moralisoida ihmiskunnan alhaisimmilla ulottuvuuksilla leikkimisen, kevytmielisen musiikin säestämänä ja surkeiden näyttelijöiden tulkitsemana. Kautta aikojen roskakin on ollut viihdettä - turha sitä on lailla kieltää - mutten ymmärrä miksi kyseinen materiaali on pakko lapsille tarjota. Ikäänkuin läksyjen jälkeisenä kevennyksenä, sukurutsaus mieliin yöpuulle matkaevääksi. No, kasvatushan ei olekaan televisioyhtiön vastuulla - toivottavasti.

Ja kerta kauhistelemaan päästiin; onko teiniraiskausten, humalatappojen ja joukkomurhien frekvenssi todellakin liian köyhä, joten uutislehtiäkin on välillä myytävä fiktiivisellä makaaberiudella? Se juuri haiskahtaa jatkuvan tunnetiivisteen nauttimisen aikaansaamalta turtuneisuuden loukulta.

Tuotantoyhtiöhän tietysti kiittää ja kumartaa ilmaisesta lehtipuffista, koska lemuava tarjonta luo uteliaan kysynnän. Itsensähän voi tänä päivänä elättää vaikka netissä, näyttämällä kolareissa kuolleiden luhistuneita kalloja ja puhjenneita silmämunia, mutta on käsittämätöntä että joku yritys laittaa mainosbannerinsa sivuille, koska sinnekin tulee paljon klikkauksia. Minun käsittääkseni brändin rakentamisessa puhutaan myös mielleyhtymistä.

Ai niin, taisin jälleen unohtaa, että kysehän on vain viihteestä ja nekrofilikin on todella potentiaalinen - niin aiheena kuin asiakkaanakin.

Ei kommentteja: