maanantai 8. helmikuuta 2010

Kaula-aukoton villapaita, puolimetrinen lapanen

Paikallisen salaseura Hypotenuusa ry:n hallituksen jäsenet haettiin kodeistaan samanaikaisella iskulla yhtenä lokakuisena aamuna. Poliisi tutkii parhaillaan mikäli kerhon järjestämän alkoholitarjoilun yhteydessä on tapahtunut laittomuuksia. Itsehän he ilmoittivat kerholla - juomisen lisäksi - kutovansa, virkkaavansa tai pelaavansa biljardia. Sekä järjestävänsä erilaisia kursseja, kuten esim. tupakoinnin lopettamiseen tähtääviä.

Näen mielessäni Miami Vice-tyyppisen iskun jossa siviilipukuiset etsivät, pastellinvärisissä pikeepaidossa ja rintakarvat tursuen kaula-aukosta iskevät kaupungin kohteisiin tarkasti ajoitetuilla rynnäköillä. Yksi irtoviiksinen nainen istuu eräässä puutarhassa alakaupungissa kyyryssä omenapuun alla, ottaa radiopuhelimen ja kuiskaa siihen.
- Täällä buufink, kuuleko krååka? Ten fåårti.
Kaiuttimesta kuuluu rapinaa ja vastaus saapuu Rantatieltä, siltarummussa makaavalta tukevalta pälvikaljulta etsivältä.
- Kuitti puufink, täällä rooka, kohde aamiaispöydässä papiljotit päässä, muutama terävä hiuspinni. Tähtäimessä on... neutralisoinko kohteen?
- Nej, vielä me tarvitse. Operation Rädda Levern kolmen minuutin kuluttua.
- Kuitti. Retta Leevern kolme minuuttia.

Ja tasan kolmen minuutin kuluttua poliisit tekevät rynnäkön yhteentoista loviisalaiskotiin. Kahvia läikkyy pöytäliinalle, jonkun lapsi herää säpsähtäen. Jollain menee aamukalja väärään kurkkuun ja yksi herää vasta iltapäivällä asemalla.

Sillä välin ylietsivä Kalvén murtaa, tukka pystyssä ja paidanhelma housuista roikkuen, salakerhon oven. Hän ei ole tottunut näin aikaisiin herätyksiin. Unenpöpperöisenä häneltä jäi huomaamatta että solmionsa sijasta hän on vetänyt kaulansa ympärille vaimonsa haarakiilalliset sukkahousut. Rynnäkön hän teki viimeksi 70-luvulla kun paikallinen seppä Järnström linnoittautui pajaansa pontikkatynnyrin kanssa. Kehoituksista huolimatta hän ei suostunut tulemaan ulos, ja pontikkaa oli kahdeksi viikoksi. Poliisit näkivät savupiipusta savua ja tiesivät hänen kuumentavan siellä pihtejään. Se oli tiukka paikka, silloin vasta nuorena konstaapelina toiminut Kalvén meni ovesta ensimmäisenä. Siitä hänellä on vieläkin muistona pitkuliainen ja sivulta palohaavojen arpeuttama nenä. Rohkeutensa johdosta hänet ylennettiin sittemmin etsiväksi, mutta kutsumanimeksi jäi Kolven - eli Kolvi.

Kädessään Kolvilla on nyt kotietsintälappu. Nuorempi konstaapeli Virta virittää poliisi-teippiä yläkertaan johtavien portaiden poikki. Kalvén astuu ensimmäisenä hämärän huoneeseen. Sohvalla makaa puoliksi kudottu kaula-aukoton ja vino villapaita sekä puolimetrinen turkoosi lapanen.
- Hahaa tämä todistus! Täällä kudottu kännissä, huutaa Kalvén voitonriemuisena.

Seuraavan sohvan pöydältä löytyy ylitäysi tuhkakuppi. Kalvén valokuvaa sen, sinisen salamavalon piirtäessä hänen varjonsa takaseinälle. Kuin Nosferatun, pitkän nenänsä kanssa.
- Näkee että kovasti on yritetty lopettaa polttaminen, mutta puhti on loppunut kesken, toiset on poltettu vain puoliväliin, päättelee Kalvén.
- Björnen palaa aina haaskalle. Mene Virta pöydän alle odottamaan, Kalvén käskee.
Konstaapeli kömpii varustus kolisten pöydän alle sikiöasentoon.

Biljardipöydän veralla on vielä märkä punainen läikkä.
- Verta! kiljaisee Kalvén ja nuolaisee läikkää.
Ei, kyllä se oli Sadamarketin halvinta punaviiniä. Ylietsivä pyyhkii punaisen kielensä ensin ikkunaverhoon ja kuivaa sen sitten kaulastaan roikkuviin sukkahousuihin. Samanaikaisesti toria ylittävä lehdenjakaja näkee Kalvénin toimet ikkunasta. Nopeasti hän pidentää askeliaan. Hän on kyllä kuullut kaikkea mahdollista "synninpesästä", muttei välttämättä halua tietää enempää.

Silloin rappusista kuuluu askeleita. Kalvén ryntää takaisin edelliseen huoneeseen, pöydän alla hikoileva Virta näkee hänen jalkansa lähestyvän hämärässä, ja iskee pampulla sääriluuhun voimiensa takaa. Ylietsivä kaatuu rähmälleen ja hänen hammasproteesinsa liukuvat ison antiikkisen viinakaapin alle.
- Fattana. Pärkele. Faaattans Virta, ylietsivä karjuu kyljellään jalkaansa pidellen.

Ovensuussa seisoo hölmistynyt tukevassa takatuupparissa oleva kerholainen. Kutimet jäi.

Ei kommentteja: